FAQ

Niets zo vervelend als een lekkende wasbare luier. In deze blog vind je de meest voorkomende oorzaken en oplossingen.

Wij kunnen natuurlijk geen garantie afgeven dat je kind eerder zindelijk zal zijn door gebruik van wasbare luiers, maar uit onderzoek blijkt wel dat de leeftijd waarop kinderen zindelijk worden steeds hoger wordt. Oorzaak hiervan zijn de wegwerpluiers met ‘droge billetjes garantie’. Je kind voelt zo niet de consequentie van een plas doen, en kan gewoon doorspelen. In een wasbare luier voelt je kindje wel dat hij een plas doet, omdat de luier vochtig wordt. Je kind zal hierdoor eerder aangeven op het potje te willen plassen of naar de wc te willen. In het boekje ‘Zindelijk maken is kinderspel‘ beschrijft Debby Mendelsohn, moeder van 6 kinderen, in 5 stappen hoe je je kindje vanaf 1,5 jaar spelenderwijze zindelijk kunt maken. Een aanrader om te lezen!

Een terechte vraag! Wasbare luiers verminderen de hoeveelheid restafval met 650kg per kind, maar leveren wel meer was op, en dus gebruik van water, elektriciteit en wasmiddel. De milieudienst in het Verenigd Koninkrijk heeft hier in 2006 een uitgebreide studie naar gedaan (blz. 31). Zij hebben onderzocht hoeveel CO2-uitstoot de productie en het gebruik van wegwerpluiers en wasbare luiers over een periode van 2,5 jaar veroorzaken. Wegwerpluiers veroorzaken 550kg CO2-uitstoot en wasbare luiers 460kg CO2-uitstoot, mits de luiers op 60 graden gewassen worden en aan de lijn gedroogd. Als de wasbare luiers vervolgens ook voor een tweede kind gebruikt worden, verminderd de uitstoot tot 350kg CO2. Wasbare luiers leveren dus zowel een afvalbesparing op, als een vermindering van de CO2 uitstoot.

Het liefst zou ik hier nee op willen antwoorden, maar de praktijk is helaas anders. De meeste wasbare luiers bevatten stof van polyester, denk aan klittenband, polyester garen voor de naden en lockranden, microvezel kernen voor absorptie en stay-dry toplagen voor een droog gevoel. De overbroekjes van PUL bestaan zelfs 100% uit polyester. Bij het wassen komen dan ook veel microplastics vrij. Ik heb een blog geschreven waarin je alle informatie over dit onderwerp terugvindt, inclusief 2 handige tips om de uitstoot van microplastics zo klein mogelijk te houden!

Wij zijn blij met jou als klant! Daarom krijg je de verzendkosten van ons kado bij je bestelling vanaf €99,-

Helaas is het niet mogelijk om met een creditcard af te rekenen in de webshop.

Babybum.nl verzendt op maandag t/m vrijdag.

Vervelend dat het betaalsysteem vast loopt. Kies voor 'zelf overmaken', dan plaats je de bestelling en kun je het bedrag zelf overmaken op de rekening van Babybum.nl

Niets zo vervelend als een lekkende wasbare luier. In deze blog vind je de meest voorkomende oorzaken en oplossingen.