Wasbaar luieren bij je newborn
Wasbare luiers gebruiken bij je newborn: hoe werkt dat?
Denk jij erover om wasbare luiers te gebruiken voor je kindje? Dan wil je natuurlijk het liefste meteen beginnen! Dat kan: newbornluiers zijn er speciaal voor pasgeboren baby’s. Maar hoe kies je de juiste luier? Waar moet je rekening mee houden in de eerste weken? Hoeveel wasbare luiers heb je nodig?
In dit blog vertel ik je alles over wasbaar luiers voor newborns én over onze verhuurservice. Zodat je straks helemaal klaar bent voor de komst van jouw kleintje!
Wat zijn wasbare luiers voor newborns precies?
De wasbare newbornluier -de naam zegt het al- is speciaal ontworpen voor pasgeboren baby’s. Ze passen meestal vanaf 2,5 kilo. Afhankelijk van het merk groeit je kindje er bij 5 of 7 kilo uit. Vaak heten ze ‘newbornluiers’, maar ze worden ook verkocht als ‘maat XS’, ‘maat S’ of ‘maat 1’.
Maar hoe zit het dan met ‘OneSize’ luiers? In de praktijk blijken deze voor de meeste pasgeboren baby’s veel te groot te zijn. Een OneSize luier moet immers ook om de billen van je tweejarige peuter passen! Zelfs als je newborn de OneSize luier al aan kan ziet dit er waarschijnlijk niet comfortabel uit; er is veel teveel stof voor zo’n klein lijfje. Newbornluiers zijn daarom zeker geen overbodige luxe.
Hoe zit dat met meconium, gele vlekken en de navelklem?
Ja, óók de eerste dagen na de geboorte kun je wasbare luiers gebruiken. Veel ouders vragen zich af of meconium, de kleverige ‘stopverf’ die je kindje na de geboorte poept, geen blijvende vlekken geeft in wasbare luiers. Maar meconium is 100% natuurlijk en lost heel goed op in water! Om de wasmachine te ontzien kun je een inlegvelletje in de wasbare luier gebruiken, zodat je het grootste deel van de meconiumpoep in de prullenbak gooit. Maak het jezelf ook gemakkelijker en smeer de billetjes van je baby na elke verschoning in met vaseline; dan veeg je het meconium er later zó vanaf. Eventuele donkere vlekken in de wasbare luiers vervagen de volgende wasbeurten snel.
Krijgt je kindje borstvoeding? Dan zul je merken dat er na het wassen soms nog gele vlekken in de luiers achterblijven. Geen zorgen; zolang je de wasvoorschriften in acht neemt zijn de luiers hygiënisch schoon! De gele vlekken verdwijnen wanneer je de natte luiers in het zonnetje laat drogen. De UV-straling breekt de kleurstof namelijk af. Echt? Ja, echt. Zoals één van mijn klanten dit zo mooi verwoordde: ‘Wow, het lijkt wel magie!’
Dan is er nog de kwestie van het navelstompje. De navelklem, die bij het doorknippen van de navelstreng op het stompje wordt gezet, kan de luier in de weg zitten. Newbornluiers zijn soms voorzien van een inkeping of een drukknopje om de luier te verlagen. Een andere manier is om gebruik te maken van de Cordring. Dit is een heel subtiel maar strak ringetje; een natuurlijk en praktisch alternatief voor de navelklem!
Welke soorten wasbare luiers voor newborns zijn er?
Nu weet je dat wasbaar luieren direct na de geboorte kan. Maar welke soorten newbornluiers zijn er?
Onze absolute favoriet is de ‘prefold’ newbornluier. Dit is een rechthoekige lap stof met drie banen, waarvan de middelste laag dikker is. Prefolds zijn ontzettend veelzijdig en je kunt de luier precies op maat van je baby vouwen! In de video demonstreer ik je vijf vouwmanieren.
Een andere variant is de strikluier. Op de foto boven dit artikel zie je onze zoon Milan met een strikluiertje. Ziet er comfortabel uit, toch? Dat komt omdat de strikluier gemaakt is van gebreid katoen; een rekbare stof die perfect aansluit op het lichaam van je kindje.
Wil je liever niet vouwen? Dan is de voorgevormde luier een goede optie. Met drukknoopjes of klittenband maak je de luier eenvoudig vast.
Tot slot zijn er ook voor pasgeboren baby’s overbroekjes verkrijgbaar; in de maat ‘newborn’ of ‘S’. Het overbroekje zorgt ervoor dat kleding droog blijft.
Hoeveel luiers heb ik nodig?
In de eerste levensweken van je kindje verschoon je bij elke voeding. Als je uitgaat van elke drie uur voeden heb je acht luiers per dag nodig. Dit is een minimale hoeveelheid. Je moet immers ook rekening houden met plasjes tijdens het verschonen en extra poepluiers. Als vuistregel hanteer ik daarom 10 luiers per dag; zo grijp je nooit mis. In een schema ziet dat er zo uit:
- dag 1: 8 luiers gebruiken (+ evt 2 reserve),
- dag 2: 8 luiers gebruiken (+ evt 2 reserve),
- dag 3: wassen, 8 luiers gebruiken (+ evt 2 reserve),
- dag 4: 8 gewassen luiers gebruiken. Zijn de luiers nog niet helemaal droog, dan gebruik je de reserveluiers.
Je wast de luiers elke derde dag. Zo kun je dus met 24-30 luiers toe. Indien de gewassen luiers op de vierde dag nog niet droog zijn heb je altijd een paar reserveluiers liggen.
Zodra je kindje ’s nachts doorslaapt heb je minder wasbare luiers nodig. Met een dikkere nachtluier kom je de hele nacht droog door. Een stash met 20 dagluiers en 5 nachtluiers is dan toereikend.
Newbornluiers huren: een handige oplossing
Krijg je de kriebels bij het idee om twee keer een stapel wasbare luiers aan te schaffen; voor de newborn fase en voor wanneer je kindje wat groter is? Dan kun je de newbornluiers ook huren. In onze newborn pakketten zit alles wat je nodig hebt om meteen na de geboorte wasbaar te luieren. Een pakket omvat voldoende newbornluiers én overbroekjes, boosters, inlegvellen, wasnetten en romperverlengers.
Is je kindje aan de volgende maat toe? Als extraatje vind je een aantal ‘OneSize’ luiers in het pakket, zodat je alvast kunt experimenteren met de verschillende merken en modellen.
Je huurt het pakket voor twee maanden. Daarna besluit je of je door wilt huren of dat je zelf een set wasbare luiers aanschaft. In de praktijk beginnen ouders vaak met huren en kopen ze een eigen stash zodra hun kindje 6 à 7 kilo is.
Tot slot: een paar tips voor wasbaar luieren bij newborns!
- Oefen voor de geboorte op een pop met het gebruik van de wasbare luiers
- Lees de wasinstructies alvast door, kijk welke wasprogramma’s je nodig hebt en of je het juiste wasmiddel in huis hebt.
- Leg een stapeltje luiers met inlegvel en overbroekje klaar voor de kraamzorg/ je partner
- Schaf voor de zekerheid een paar wegwerpluiers aan. Bij onvoorziene omstandigheden kun je dan op een later, rustig moment met wasbaar luieren starten.
- Zorg voor ruime kleertjes, bij voorkeur van stretchstof. Met een romperverlenger past elke romper over de wasbare luier.
- Bestel je newbornhuurpakket op tijd!
Met de juiste kennis en de juiste materialen is jouw eerste ervaring met wasbare luiers bij je newborn meteen een succes!
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over wasbaar luieren bij je newborn? Stuur dan een bericht via de chatknop rechtsonder het scherm 🙂