Ervaren luierspecialisten met een groen hart Verzending cadeau vanaf €75,- Snelle verzending ma-vrij

Help mijn wasbare luier lekt!

Ook wasbare luiers kunnen lekken. Om gek van te worden! Gelukkig is er vaak een eenvoudige oplossing voor de lekkage van je wasbare luier. In dit blog vertel ik je over de drie meest voorkomende oorzaken én wat je daaraan kunt doen!

Waarom lekt mijn wasbare luier?

Je hebt alle wasvoorschriften gevolgd en de gebruiksaanwijzing drie keer opnieuw gelezen. Maar toch wordt je kindje plotseling elke nacht wakker van een lekkende luier. Rompertje nat, slaapzak nat en baby huilt. Zo heb je er gauw een paar extra grijze haren bij! Wasbare luiers die lekken kunnen voor veel frustratie zorgen. Want waarom doet die luier nu niet gewoon wat een luier hoort te doen?! Lekkages ontstaan vaak in 3 situaties:

  • Als de binnenluier geheel verzadigd is
  • Als kleertjes te strak over de luier zitten
  • Als het overbroekje niet goed over de binnenluier zit

Gelukkig is een lekkende wasbare luier in deze drie situaties heel eenvoudig op te lossen! Lees gauw verder voor de uitleg.

1. Verzadigde binnenluier

Een luier kan bepaalde hoeveelheid vocht opnemen. Wanneer de binnenluier verzadigd is, zoekt de urine de makkelijkste weg naar buiten. Vaak is dat bij de beentjes of de buik. De oplossing bij een verzadigde binnenluier is simpel: deze heeft meer absorptievermogen nodig. Méér stof dus. Dat kan op twee manieren. Ten eerste met behulp van een grotere luier; misschien is je kindje toe aan de volgende maat? De tweede manier is om een booster in de luier te leggen. Dit wordt ook wel ‘bijboosten’ genoemd. Zo creëer je eenvoudig meer absorptievermogen in je wasbare luier. Gaat de binnenluier kieren door de extra booster? Leg deze dan in het overbroekje, zodat de booster tussen het overbroekje en de luier zit. Bij jongetjes kun je de booster ook dubbelvouwen en vooraan leggen.  

2. Te strakke kleertjes

Een andere situatie waarin wasbare luiers kunnen lekken, is wanneer de kleertjes van je kind te strak over de luier zitten. Er is dan sprake van druklekkage. Vergelijk het met een spons; zodra je daarop drukt verzamelt het vocht zich bij het drukpunt. De oplossing? Gebruik kleertjes in een grotere maat! Vooral bij newborns komt deze vorm van lekkage vaak voor. Hoe leuk dat schattige pakje dat je van je beste vriendin gekregen hebt ook is, als het te strak om de wasbare luier zit kan het voor lekkage zorgen. Rompertjes, pakjes en broekjes van stretchstof bewegen goed met je kindje mee en zullen daarom minder snel problemen geven. Daarnaast bestaan er speciale rompers voor over de wasbare luier van iobio. Deze hebben een extra lang sluitstuk en zijn smal tussen de beentjes. Ook kun je een romperverlenger van Avo&Cado gebruiken. Hiermee verleng je de meeste rompers met wel 7 centimeter. Dag druklekkage!  

3. Overbroekje zit niet goed

Tot slot is een veelvoorkomende oorzaak van lekkende wasbare luiers dat het overbroekje niet netjes over de binnenluier zit. De absorberende stof komt dan in contact met de kleertjes en het vocht zoekt de makkelijkste weg naar buiten. In deze handleiding kun je goed zien hoe je een overbroekje netjes aan doet bij je baby of peuter. Soms is het overbroekje simpelweg te klein voor de binnenluier. Een maatje groter doet dan wonderen! Met deze drie oplossingen kom je waarschijnlijk snel van de lekkage af. Succes en veel plezier met je wasbare luiers!  

Blijf je lekkage houden?? Stuur een bericht via de contactknop rechtsonder op het scherm, dan denken we met je mee 🙂