Aankoop
Gefeliciteerd met je aankoop!
Je hebt een wasbaar product gekocht in onze webshop, in een van de stenen winkels in Alphen a/d Rijn of Gouda, of op de beurs. Een prima keuze!
Op deze pagina vind je de wasinstructies en gebruiksaanwijzingen van je gekochte producten. Bij Babybum.nl hebben we er bewust voor gekozen deze niet uitgeprint mee te sturen. Dit scheelt kilo’s papier en inkt per jaar!
Kies hieronder de categorieën waar je aankoop onder valt, lees de gebruiksaanwijzing door, en je kunt aan de slag met je wasbare product!
Veel plezier!
Heb je na het lezen van de gebruiksaanwijzing nog vragen? Via de contactknop rechtsonder op de pagina kun je ons bereiken 🙂
Wasbare luiers
Inwassen nieuwe luiers en boosters
Was de nieuwe luiers en boosters voor het eerste gebruik minimaal 3x met de witte was mee om de vezels te openen en eventuele productieresten te verwijderen.
Na 10x wassen en drogen is het absorptievermogen van de luier/booster maximaal. Houd er rekening mee dat je de paar keer dat je de luiers gebruikt dus sneller moet verschonen.
Let op: gebruik wasmiddel zonder wasverzachter. Klik hier voor een lijst met geschikte wasmiddelen (scroll door naar de 2e pagina).
Wasvoorschriften
Bewaar je gebruikte wasbare luiers maximaal 3 dagen in een ruime luieremmer, eventueel met een wasnet. Het wasnet gebruik je om de luiers in 1 keer in de wasmachine te doen.
De 35 liter Hallbar emmer van de IKEA is favoriet bij veel ouders. Het Hallbar wasnet dat wij speciaal laten maken past hier precies in.
Uitgebreide wasinstructies en een videohandleiding vind je hier.
Handleiding verschillende merken luiers
In de basis werkt elke wasbare luier precies hetzelfde: je hebt absorberende stof (de binnenluier) die de plas opvangt, en waterwerende stof (het overbroekje) dat de kleertjes droog houdt.
Toch zit er behoorlijk wat verschil tussen de verschillende soorten luiers, qua pasvorm, manier van verkleinen bij de OneSize luiers en manier van sluiten.
Per type wasbare luier hebben wij een handige fotohandleiding gemaakt.
- Pocketluier
- Alles-in-een luier (AIO)
- Alles-in-twee luier (SIO)
- Voorgevormde luier die je verkleint met drukknoopjes
- Voorgevormde luier die je verkleint door om te slaan
Heb je prefolds aangeschaft (voorgevouwen luiers), dan is deze video met vouwinstructies een aanrader om te bekijken.
Overbroekjes
Inwassen nieuwe overbroekjes
Was de nieuwe overbroekjes voor het eerste gebruik 1x met de luierwas mee om eventuele productieresten te verwijderen. Let er op dat je het klittenband goed sluit, open klittenband kan het overbroekje beschadigen, en verzameld pluizen waardoor het klittenband minder goed plakt. Let op: overbroekjes mogen niet in de droger
Wasvoorschriften
Overbroekjes kun je meerdere keren gebruiken voordat deze gewassen moeten worden. Wissel gedurende de dag twee overbroekjes af.
Je wast de overbroekjes mee met de wasbare luiers op 60 graden.
Let er op dat je het klittenband goed sluit, open klittenband kan het overbroekje beschadigen, en verzameld pluizen waardoor het klittenband minder goed plakt.
Gebruik de wastabs als het overbroekje deze heeft.
Uitgebreide wasinstructies en een videohandleiding vind je hier.
Handleiding verschillende merken luiers
In de basis werkt elk overbroekje hetzelfde: het zit ruim over de binnenluier, zodat de kleertjes droogblijven.
Toch zit er behoorlijk wat verschil tussen de verschillende merken, qua pasvorm en manier van sluiten.
Klik op het merk overbroekje dat je aangeschaft hebt voor de instructies:
- Blumchen, Bambi Roxy en Ella’s House overbroekjes
- Popolini overbroekje (PopoWrap)
- Lulu Nature overbroekje (Boxer)
- Wolbroek of wikkel van Disana of Popolini
Lanoliseren Wolbroeken
Wolbroeken moet je voor het eerste gebruik 2x behandelen met lanoline.
- Los hiervoor een theelepel lanoline op in warm water (minimaal 40 graden).
- Voeg een drupje wolwasmiddel of babyshampoo toe. De lanoline valt zo uiteen in hele kleine druppels (dit heet een emulsie).
- Voeg handwarm water toe aan de emulsie, zorg dat het geheel boven de 30 graden blijft, anders stolt de lanoline en is het effect weg.
- Leg de wolbroek in de emulsie, en kneed de lanoline voorzichtig door de wolbroek.
- Laat het geheel een uurtje liggen.
- Knijp de wolbroek voorzichtig uit, leg hem op een droge handdoek en rol de wolbroek + handdoek voorzichtig op. Zo druk je het meeste vocht uit de wolbroek.
- Los een tweede theelepel lanoline op in vers water, en herhaal bovenstaande stappen.
- Leg hem nu liggend te drogen op een wasrekje. Niet in direct zonlicht en niet op de verwarming. Plotselinge temperatuursverschillen doen de wol krimpen.
In deze video laten we stap voor stap zien hoe je een wolbroek lanoliseert.
Billendoekjes
Handleiding billendoekjes
Wasbare billendoekjes zijn gemaakt van heerlijk zacht biokatoen. Voor het eerste gebruik is het belangrijk de doekjes te wassen. Stop ze bij de eerstvolgende witte was of luierwas, zodat eventuele productieresten goed weggewassen worden.
Zo maak je een set wasbare billendoekjes klaar:
- Vul de CheekyWipes bak met een laagje water van 3-4 centimeter
- Voeg 2 druppels billendoekjesolie toe (let op dat het 100% natuurlijke olie is, gebruik geen goedkope geurolie)
- Leg de doekjes in de bak, laat het water-oliemengsel in de doekjes trekken. Tip: draai de stapel doekjes na een paar minuten om, water zakt makkelijker naar beneden
- De doekjes zijn nu klaar voor gebruik!
Wasvoorschrift:
Gebruikte doekjes doe je samen met de wasbare luiers in de luieremmer, en was je met de luiers mee. Gebruik je (nog) geen wasbare luiers, bewaar de gebruikte doekjes dan in een bakje of zakje. Zodra je een witte was op 60 of 90 graden wast, was je de doekjes eenvoudig mee. Ervaring leert dat doekjes die in een wasnetje gewassen worden niet altijd goed schoon worden.
Zwemluier
Handleiding zwemluiers
Een zwemluier is gemaakt van twee lagen heel dicht geweven stof (polyester) en heeft bij zowel de beenopeningen als bij de romp een elastische boord. Hierdoor blijft bij een ‘ongelukje’ tijdens het zwemmen de ontlasting netjes in de luier. Het is belangrijk dat de zwemluier goed aansluit en niet te groot is.
Een zwemluier doe je aan en uit als een normale zwembroek. Aan de zijkant zitten twee drukknoopjes, zodat de zwemluier in het geval van een ‘ongelukje’ eenvoudig uitgetrokken kan worden.
Wasvoorschrift:
Heeft je kleintje een ‘ongelukje’ gehad in het zwembad, dan spoel je de ontlasting door het toilet, en spoel je de restjes in luier weg met koud water. Hierna kan de luier op 40 graden gewassen worden met de normale was.
Wist je dat… zowel een wegwerp- als een wasbare zwemluier beiden geen urine absorberen? Ze houden alleen ontlasting tegen.
Dameshygiene
Inwassen nieuw damesverband
Voor gebruik is het nodig om de wasbare pantyliners en maandverband 2 á 3 keer in te wassen. Drogen tussendoor is niet nodig. Op deze manier openen de vezels, en absorbeert de stof beter. Ook was je eventuele productieresten uit de stof, wel zo fijn.
Let op: gebruik wasmiddel zonder wasverzachter. Wasverzachter laat een laagje achter op de stof, waardoor de absorptie afneemt.
Wasvoorschriften
Wasbare inlegkruisjes, maandverband en nachtverband kun je na gebruik met je gewone was meewassen tot 60 graden. Echter, bloedvlekken gaan er het beste uit in koud water. Bewaar het verband daarom in een plastic bakje met deksel, of in en kleine pedaalemmer. 1x per 24 uur ververs je het koude water.
Wil je liever niet inweken, bewaar de verbandjes dan droog in een wetbag, en doe eerst een koude voorwas in de wasmachine, voordat je op 60 graden gaat wassen.
Gebruik wasmiddel zonder wasverzachter. Wasverzachter laat een laagje op de stof achter, waardoor de absorptie vermindert. Laat de pantyliners en maandverband aan de lijn drogen. Er zit een laagje PUL in het verband verwerkt, dit is een ademende en waterkerende laag die niet goed tegen de droger kan.
Zoogcompressen
Handleiding zoogcompressen
Voor gebruik: Was de zoogcompressen 2 á 3 keer, zodat de vezels openen en de stof beter absorbeert. Ook was je eventuele productieresten uit de stof, wel zo fijn.
Na gebruik: Spoel de melk met koud water uit de zoogcompressen. Dit voorkomt vlekken en onaangename geurtjes. Was daarna de zoogcompressen met je normale was mee op 40 of 60 graden. Gebruik wasmiddel zonder wasverzachter.
Drogen: Bij voorkeur aan de lijn, er zit een laagje PUL in de zoogcompressen, dit is een ademende en waterkerende laag die niet goed tegen de droger kan.
Wasbaar toiletpapier
Wasbaar toiletpapier
Wasbaar toiletpapier gebruik je net zoals papieren toiletpapier. Het enige verschil is dat je het na gebruik bewaart in een bakje, wetbag of waszak. Om de 2-3 dagen was je het gebruikte wasbare wc-papier in de wasmachine op 40°C of 60°C. De doekjes kunnen in de wasdroger.
Wasbaar toiletpapier kan met elke was mee gewassen worden.
Om de doekjes in de wasmachine niet kwijt te raken is wassen met een waszak handig.
Gebruik je de wasbare toiletdoekjes ook voor de grote boodschap, dan raden we aan de het doekje na gebruik direct met koud water af te spoelen, voordat het doekje in de bewaarbak of -zak gaat. Vegen kan de wasmachine prima aan, stukjes niet 😉 Was de doekjes in dat geval ook op 60 graden.
Die drie druppels urine kunnen prima in de wasmachine!