Ervaren luierspecialisten met een groen hart Verzending cadeau vanaf €75,- Snelle verzending ma-vrij Betalen in termijnen

Wasbare luiers in de circulaire economie

Wasbare luiers in de circulaire economie

Deze week is de week van de Circulaire Economie! Een week waarin bedrijven laten zien welke stappen zij zetten richting een sluitende economie, waarin afval niet bestaat. Daar doen wij bij Babybum.nl graag aan mee!

Stiekem is er aan wasbare luiers al heel veel circulair. In dit blog leggen we dat graag uit. En vertellen we ook heel graag waarom wegwerpluiers recyclen helemaal niet (zo) circulair is.

Daar gaan we!

Wat is de circulaire economie?

De circulaire economie is een economie waarin bestaande materialen en producten zo lang mogelijk worden gedeeld, hergebruikt, hersteld, opgeknapt, verhuurd en gerecycleerd. Met als doel de levenscyclus van producten te verlengen en afval dat verbrand moet worden tot een minimum te beperken.

Een hele mond vol! Het komt er op neer dat je een maatschappij maakt waarin afval eigenlijk niet bestaat, omdat je slim om gaat met de producten.

groene cirkel

De r-ladder van circulariteit

Waarschijnlijk ken je de R-ladder van circulariteit wel: refuse, reduce, reuse, recycle, etc. Deze R-ladder is in een circulair model gegoten, waarin je in 1 oogopslag ziet hoe goed de maatregel scoort als het gaat om circulariteit (hoe lager het R-cijfer, hoe beter voor het milieu 😉  ).

Wij hebben dit model iets aangepast door de plek van wasbare luiers er aan toe te voegen.

Wasbare luiers in de circulaire economie

Wasbare luiers scoren op plekken R1, R2 en R3. We leggen hieronder uit waarom.

R1: Refuse en Rethink

Door wasbare luiers te gebruiken, gebruik je geen wegwerpluiers. Je zorgt ervoor dat er minder nieuwe grondstoffen de afvalketen inkomen.

Onder Rethink kun je het tijdig zindelijk maken van je kindje scharen, net als BZC (babyzindelijkheidscommunicatie). Je denkt dan het hele luiergebruik als het ware om.

R2: Reduce

Een wasbare luier kan minimaal 300x hergebruikt worden, voordat de luier versleten is en gerecycled moet worden. Dat is een extreem efficiënt gebruik van de grondstoffen waar de wasbare luier van gemaakt is!

R3: Reuse

Het hergebruik zit al in de naam: wasbare luier of herbruikbare luier. Na gebruik gooi je de luier in de wasmachine. Na het wasje is de luier schoon en klaar voor direct hergebruik! Korter kan de circulaire kringloop niet 😉

Waarom is wegwerpluiers recyclen niet circulair?

Goede vraag! Het klinkt heel mooi: zamel wegwerpluiers apart in, vervoer ze naar een recyclingfabriek, en er komen gerecyclede luiers uit die fabriek rollen. Het afgelopen decennium hebben meerdere industriële ondernemers de stap gewaagd om met subsidies uit Den Haag en Europa een luierrecyclinginstallatie op te zetten. Helaas zijn deze initiatieven niet geslaagd. De reden is dat een luier niet echt te recyclen is. De luier kan gedowncycled (R5) worden tot laagwaardige eindproducten: plastic, waar zwart voor paaltjes en bankjes van te maken is, en slurrie waar ‘groene stroom’ uit terug te winnen is (R6). Omdat er in de organische slurrie nog teveel plastic aanwezig is, mag dit niet meer voor bemesting van akkers gebruikt worden.

Voor dit downcyclingproces is bovendien een heleboel energie nodig. De wegwerpluiers worden onder hoge druk tot boven de 250 graden verhit om het plastic, de cellulose vezels en de SAP korrels goed van elkaar te kunnen scheiden.

 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? We beantwoorden ze graag! Stuur ons een mailtje of appje via de contactknop rechtsonder in beeld.

Ben jij er klaar voor om echt circulaire luiers te gaan gebruiken?

Start dan vandaag nog met wasbare luiers! Bij Babybum.nl maken we het je graag makkelijk met ons startpakket, ons newborn huurpakket en de voordelige voordeelpakketten 👇

 • Wasbare Luier Startpakket

  59,00 incl. BTW
 • Wasbare luier huurpakket – Newborn

  145,00 incl. BTW
 • Hu-Da binnenluier voordeelpakket

  419,00 incl. BTW
 • Bamboolik Alles-in-twee luier voordeelpakket

  Vanaf: 94,00 incl. BTW