Ervaren luierspecialisten met een groen hart Verzending cadeau vanaf €75,- Snelle verzending ma-vrij Betalen in termijnen

Inlegvellen, welke zijn er en welke kies je?

Makkelijk inlegvellen gebruiken in wasbare luiers

Afgelopen week kregen we van een klant de vraag: “Het wasbaar luieren bevalt heel goed, maar ik loop nog wat te hannesen met die inlegvellen. Hoe doe ik dat nu zo makkelijk mogelijk na een flinke poepluier?” Een hele goede vraag! In dit blog van Babybum een aantal handige trucs en hacks om inlegvellen voor wasbare luiers eenvoudig te gebruiken. Zo kun je zelf kijken welke manier jij het makkelijkst vindt voor jullie situatie.

Wat is een inlegvel of inlegdoekje voor wasbare luiers?

Inlegvellen (ook wel inlegdoekjes genoemd) gebruik je om de vaste ontlasting van je kindje makkelijk uit de luier te verwijderen als je billencrème met zink gebruikt (bijvoorbeeld Sudocrem, Bepanthen, Weleda billenbalsem) of als stay-dry laag. Het inlegvel leg je boven op de luier en deze zit dus tussen de luier en de billen van je kindje. Er zijn twee typen inlegvellen: wegwerpvellen en wasbare inlegvellen. De wegwerpvellen zijn gemaakt van viscose, cellulose of PLA (PolyLacticAcid) en gooi je na gebruik bij het restafval. De wasbare inlegvellen zijn gemaakt van polyester. Deze schud je uit boven het toilet en was je daarna mee met de luiers.

disana-inlegvellen

Verschonen van een poepluier

Gemiddeld één keer per dag is het raak, een poepluier! Als de wasbare luier goed om zit en je kindje netjes heeft gepoept, kun je de drol zo van het inlegvel afwippen en in de WC laten vallen. Het inlegvel gooi je bij het restafval. Inlegvellen mag je, net als vochtig toiletpapier, niet door het toilet spoelen. Op de verpakking van sommige merken inlegvellen staat dat dit wel kan, maar de pompen van het riool en de waterzuivering raken verstopt van dit soort doekjes in het afvalwater. Valt de drol niet zo van het inlegvel af en zit de ontlasting flink aan het vel vastgeplakt? Dan gooi je het inlegvel met ontlasting samen bij het restafval.

 • poplo-inlegvellen

  Popli inlegvellen in doos – 100 stuks

  8,50 incl. BTW
 • Kaatje Katoen Inlegvellen

  7,95 incl. BTW
 • Bambinex fleece inlegvellen – 20 stuks

  11,95 incl. BTW

Wat doe je met restjes poep op de binnenluier of het overbroekje?

Het kan gebeuren dat een deel van de ontlasting naast het inlegvel komt. Met een WC-papiertje verwijder je zoveel mogelijk van de ontlasting, daarna kan de luier in de luieremmer. De wasmachine is namelijk heel goed in staat om vieze dingen weer stralend schoon te wassen. Zolang er geen ‘stukjes’ de wasmachine in gaan, zie je niets terug na het wassen.

Een aantal ‘poeptips’ van wasbareluiergebruikers

Een aantal wasbareluiergebruikers heeft hun tips gedeeld over het gebruik van inlegvellen. Zij gaven deze ‘poeptips’:

 • Naast de commode staat een plastic bak. Hierin leg ik de poepluier bij het verschonen. Zo kan ik eerst m’n kindje verschonen en daarna het inlegvel weggooien en de luier de luieremmer in doen.
 • We hebben een poeplepel bij de wc liggen, gemarkeerd met een sticker. Hiermee schraap ik de stukjes die naast het inlegvel gekomen zijn eraf. Gaat heel makkelijk!
 • We gebruiken wasbare inlegvellen, deze houd ik met één hand in het toilet, goed vasthouden en het toilet doorspoelen. Het wasbare inlegvel kan dan zo mee de wasmachine in.
 • De meeste wegwerpinlegvellen kun je na een plasluier ook een aantal keer wassen. Zo verminder je de hoeveelheid afval.
inlegvellen-testset

Verschillende soorten inlegvellen

Hét inlegvel bestaat niet. Er zijn verschillende soorten en maten inlegvellen op de markt. Dat is fijn, want elk kindje is anders. Soms heb je lange, smalle inlegvellen nodig, soms juist wat bredere modellen. Om te bepalen welke inlegvellen voor jullie het allerfijnst in gebruik zijn, heeft Babybum een testpakket inlegvellen gemaakt. Hierin zitten vijf verschillende wegwerpinlegvellen en een wasbaar inlegvel. Zo weet je straks precies welk inlegvel voor jullie ideaal is.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over inlegvellen? Via de chat knop rechts onderaan kun je eenvoudig via WhatsApp contact met ons opnemen.

De waardering van www.babybum.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 182 reviews.