Ervaren luierspecialisten met een groen hart Verzending cadeau vanaf €75,- Snelle verzending ma-vrij Betalen in termijnen

Duurzaam de feestdagen door

Het is eind november en de dagen worden korter. Sint is weer in het land  en daarmee  is het aftellen tot de feestdagen begonnen.  De decembertijd is immers een knusse, warme tijd waar veel mensen alweer reikhalzend naar uitkijken.

Ook een andere, nieuwe trend staat op de stoep: Black Friday, Cyber Monday en allerhande andere acties die erop gericht zijn om jou tot een aankoop te verleiden. Marketeers halen alles uit de kast om jouw hebberigheidsknop in te drukken en je te verleiden om te kopen kopen kopen. Fijn voor de ondernemer en de staatskas. Minder fijn voor jouw portemonnee en Moeder Aarde…

Hoe kom jij zo duurzaam mogelijk de feestmaand december door? In deze blog geven we 5 tips!

Tip 1: Geef zo weinig mogelijk ‘spullen’

Geven van cadeautjes is fijn. Je laat zien dat iemand speciaal voor je is en het versterkt de onderlinge band met je dierbaren. Bovendien stimuleert het geven van cadeau’s het beloningssysteem in je hersenen. Je voelt je er dus echt beter door! Maar hoe rijmt dit met duurzaamheid?

De allermakkelijkste manier om duurzaam te zijn, is door zo weinig mogelijk spullen cadeau te geven. Spullen hebben immers de grootste ecologische voetafdruk en dat geldt zeker voor spullen met elektronica er in.

Geef daarom in plaats van een tastbaar cadeau een belevenis, bijvoorbeeld kaartjes voor de dierentuin of voor de bioscoop. Of geef je kinderen een abonnement op de speelotheek of een strippenkaart voor babyzwemmen. Of doneer een paar bomen aan Trees for All bijvoorbeeld (geen affiliatie link).

Wil je toch een tastbaar cadeau geven? Geef dan iets duurzaams. Een product dat keer op keer hergebruikt kan worden bijvoorbeeld. Een zwemluier voor je zwangere vriendin of een proefpakketje damesverbanden voor je zus.

Tip 2: Geef pre-loved speelgoed

Wil je toch een zak met cadeautjes voor de deur, of pakjes onder de kerstboom deze december? Ga dan voor pre-loved speelgoed. Check of er een Swap Sint bij jou in de buurt georganiseerd wordt, kijk naar het aanbod van Swip-Swap en struin Marktplaats of de lokale Facebook verkoopgroep af.

Voel je bij het lezen van deze tekst weerstand bij de gedachte iets tweedehands te geven? Bedenk je dan dat voor je kind alle speelgoed nieuw is, ongeacht of het ingepakt zit in de originele verpakking. Tweedehands is tegenwoordig superhip. Het is een bewuste ecologische keuze 😉

Tip 3: Geef iets nuttigs

Deze derde tip is lekker praktisch om met je omgeving te delen. Want oma wil wat geven, je broer wil z’n kleine neefje graag flink verwennen op pakjesavond en zelf wil je ook niet met lege handen staan. Gebruik deze richtlijn dan ook als afstreeplijst. Zo krijgt je kind nooit teveel cadeaus (ze kunnen toch maar met 1 speeltje tegelijk spelen en kunnen snel overweldigd raken), en je houdt het ook een beetje duurzaam 🙂

  • Iets wat ze willen
  • Iets wat ze nodig hebben
  • Iets om te dragen
  • Iets om te lezen

Tip 4: Investeer in een duurzame garderobe

Omdat veel mensen zich voor de feestdagen extra feestelijk kleden, vinden we deze tip een mooie aanvulling op tip 1. In plaats van een tastbaar cadeau te vragen, kun je ook een kleur- en stijladvies cadeau vragen. Tijdens een kleur- en stijladvies worden de kleuren en tinten die het beste bij jou passen bepaald. Met deze kennis kun jij voortaan gericht kleding kopen (of zelf maken natuurlijk 😉 ). Zo doe je nooit meer een miskoop en loop je de koopjesrekken met gemak voorbij. Voor de lezers uit het noorden van het land, bij Berber Engel in Lemmer kun je terecht voor een kleur- en stijladvies. Berber is een enthousiaste wasbareluiergebruikster en klant van Babybum.nl, dus je hebt meteen iets leuks om over te kletsen ).

Extra duurzaam wordt het als je een capsule wardrobe aanlegt. Zeg maar dag tegen je overvolle kledingkast 🙂

Kleding die je niet meer draagt kan voor een ander  weer fantastisch zijn. Wist je dat in steeds meer plaatsen in Nederland ‘ketting kleding ruil‘ groepen worden opgericht. Je kunt kleding ook verkopen of laten verkopen, waarbij een deel van de opbrengst voor jou is.

Tip 5: Ga voor een vegetarisch kerstdiner

Na spullen, autorijden en wonen heeft de consumptie van vlees de grootste impact op Moeder Aarde. Door een vegetarisch kerstdiner op tafel te zetten ben je lekker en duurzaam bezig. Na wat googlen kwamen wij dit heerlijke vegetarische kerstdiner tegen! Laat je inspireren 😀   (Ook dit is geen affiliatie link. Het water liep ons in de mond bij het zien van het recept 😉  ).

Wij wensen je een fijne en duurzame decembermaand toe!

Groetjes Anja en Annika van Babybum.nl

De waardering van www.babybum.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 173 reviews.