Ervaren luierspecialisten met een groen hart Verzending cadeau vanaf €75,- Snelle verzending ma-vrij Betalen in termijnen

Wasbare luiers zijn nog altijd goedkoper dan wegwerpluiers, ondanks de inflatie!

Leuk die wasbare luiers, maar hoe zit het met het kostenplaatje nu de prijzen van energie zo omhoog gaan? Zijn wasbare luiers nog steeds goedkoper dan wegwerpluiers? Van meerdere klanten kregen wij deze vraag. Het antwoord is ja 😊

Bij je eerste kindje bespaar je tot 250, en bij je 2e en volgende kindje 500 tot 1100!

Vandaag deel 2 van ons drieluik over de kostencrisis.

In deze blog nemen we je mee in de wereld van de waskosten en de verborgen kosten van wegwerpluiers. En rekenen we uit hoeveel je met wasbare luiers bespaart tov wegwerpluiers.

En… last but not least: tips om voordelig wasbare luiers aan te schaffen 😉

Deel 1 van ons drieluik gemist? Hier lees je hem terug.

De verborgen kosten van wegwerpluiers

We vallen gelijk met de deur in huis: onder de streep zijn wasbare luiers nog steeds voordeliger, voor je portemonnee en het milieu. Dat zit zo:

Milieu

Voor de productie van 1 wegwerpluier is veel water en energie nodig, de verborgen milieu-impact heet dit. Als consument zie je het niet direct omdat dit in de productieketen wordt verbruikt. Met 1 wegwerpluier gooi je naast de luier ook 35 liter water en een heleboel energie in de prullenbak.

Uiteraard zijn voor de productie van katoen, bamboe en polyester van overbroekjes ook water, grondstoffen en energie nodig. Omdat je een wasbare luier minimaal 300x opnieuw kunt gebruiken, is dit per keer gebruik veel kleiner.

1 Wasbeurt kost gemiddeld 70 liter aan water: Voor het wassen van 20 luiers gebruik dus je net zoveel water als nodig is voor de productie van 2 wegwerpluiers. Tel uit je winst!

En onthoud: de huidige crisis is een gevolg van de milieucrisis. We moeten toe naar een duurzamere manier van leven. Dus wasbaar ipv wegwerp!

De echte prijs van wegwerpluiers
Begin dit jaar heeft de stichting True Price een onderzoek gedaan naar de echte prijs die een wegwerpluier hoort te kosten. Dit is 40 cent per luier. De gemiddelde prijs die een consument voor een wegwerpluier (niet in de aanbieding) betaalt is 25 cent. Dat betekent dat wegwerpluiers minimaal 15 cent te goedkoop zijn. Deze 15 cent wordt afgewenteld op de natuur en op toekomstige generaties. Onze (klein)kinderen zien dit terug als milieuvervuiling, hoge CO2 concentraties en tekorten aan grondstoffen.

Portemonnee

We draaien er niet om heen, de kosten van een luierwas zijn nu, november 2022, een stuk hoger dan een jaar geleden. De meest recente cijfers van het Nibud geven aan dat een voorwas op 30 graden 80 cent kost en een hoofdwas op 60 graden 1.52. Een was op 40 graden 1.22.

Een hele luierwas is dus 0.8+1.52=2.32. Als je twee keer per week wast, zijn de waskosten 20,11 per maand.

Je kindje draagt 240 luiers per maand (8 per dag, uitgaande van de newbornfase). Een huismerk wergwerpluier kost gemiddeld 15 cent per stuk, een merkluier 22 cent. Dat is per maand 36-52. Dat is per maand dus 1.5 tot 2.5x meer dan de waskosten!

De wegwerpindustrie merkt ook dat de prijzen van grondstoffen en energie toenemen. Langzaamaan worden deze kosten doorberekend aan de consument want wegwerpluiers worden steeds duurder.

Energiekostenplafond
Het kan op de korte termijn voordeliger lijken om wegwerpluiers te gebruiken omdat je zo de hogere waskosten uitspaart, op de lange termijn ben je duurder uit. Met het plafond voor de energiekosten dat 1 januari ingevoerd wordt, is het einde van de hoge energierekening voor consumenten in zicht.

Wij zijn aan het rekenen geslagen. Met het energiekostenplafond van 40 cent per kwh betaal je vanaf januari 2023 11.21 per maand aan waskosten. De berekening vind je hier.

Prijsvergelijking wasbare luiers en wegwerpluiers

Wij hebben kosten van wegwerpluiers en wasbare luiers voor jullie uitgerekend en met elkaar vergelijken. Hiernaast zie je de vergelijking. Hierbij zijn we van het volgende uitgegaan:

 • Je kindje is zindelijk bij 2.5 jaar
 • Je wast 2x per week (gedurende 2,5 jaar)
 • Je gebruikt fulltime wasbare luiers
 • Je koopt de helft van de wegwerpluiers in de aanbieding
 • Je koopt de wasbare luiers nieuw zonder korting

 

Je bespaart met wasbare luiers dus tot 250 bij je eerste kindje, en 500 tot 1100 bij je 2e en volgende kindje!

Meer lezen over de kostenvergelijking tussen wasbare luiers en wegwerpluiers? Dat kan hier.

Tot zover het technische verhaal over cijfers. De rest van dit blog bevat handige tips om direct te besparen 👇👇

popolini minifit newborn wasbare luier

Tips om voordelig wasbare luiers te shoppen

De eerste aankoop van een set wasbare luiers is een investering. Deze investering verdien je terug over de luierperiode van je eerste kindje. Een eventueel tweede en volgende kindje kun je bijna gratis luieren 😉

Om jullie als ouder tegemoet te komen in deze dure tijden, hebben we bij Babybum.nl een aantal oplossingen bedacht:

 • Betaal in 3 termijnen met in3!
  • Bestellingen vanaf 100 euro kun je in 3-maandelijkse termijnen afrekenen, zonder rente, zonder meerkosten. Je betaalt bij bestelling gelijk de 1e termijn, over 1 en 2 maanden krijg je van in3 een mailtje met de betaallink voor de overige termijnen. Zo profiteer je gelijk van je eigen set wasbare luiers, en spreid je de lasten 😉
 • Shop in onze koopjeshoek!
  • Kom schatgraven in onze koopjeshoek! Luiers en printjes uit voorgaande collecties staan tegen scherpe prijzen in onze koopjeshoek. Laat je verrassen en shop voordelig je eigen stash bij elkaar 😊
 • Heb je eerder geshopt bij Babybum.nl? Check dan de ‘vaste klanten korting’ die op je pakbon staat!
 • Last but not least: check of we een leuke actie hebben 😉

De duurzame missie van Babybum.nl

Babybum.nl heeft als missie de wereld groener en duurzamer achter te laten voor de volgende generatie, door afval te voorkomen met wasbare luiers en wasbare damesproducten. Deze missie blijven wij uitvoeren, kostencrisis of niet!

De crisis waar we nu in zitten, is in de basis een ecologische crisis. We moeten met z’n allen minder gaan consumeren. Door onze wegwerpcultuur om te vormen naar duurzame en herbruikbare gewoonten, komen we samen sterker uit de crisis. Daar zijn wij van overtuigd.

Vandaar dit 3-luik over wasbaar luieren tijdens de kostencrisis.

Dit was 2, waarin je las over de kostenvergelijking tussen wasbare luiers en wegwerpluiers en de verborgen impact van wegwerpluiers. In deel 1 gaven we je 5 tips om zo voordelig mogelijk de winter door te komen met wasbare luiers en vroeg zindelijk worden. In het 3e en laatste deel geven we je een kijkje in de keuken hoe we bij Babybum.nl intern omgaan met de kostencrisis.

De waardering van www.babybum.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 180 reviews.