Ervaren luierspecialisten met een groen hart Verzending cadeau vanaf €75,- Snelle verzending ma-vrij Betalen in termijnen

Zo zorg je goed voor je hennepluiers

Hennep luiers, veel ouders zijn er super enthousiast over, omdat hennep zoveel vocht opneemt zonder dat de luier te dik wordt.

De keerzijde van hennep is dat de stof na verloop van tijd stugger wordt. Hier krijg ik regelmatig vragen over, want hoe krijg je je luier weer lekker zacht? Hoogtijd voor een blog over hennep!

De stof: hennep fleece

Wasbare hennep luiers worden altijd gemaakt van een mix: meestal 55% hennep met 45% (bio)katoen. Deze mix wordt gebreid en deels open geknipt/opgeruwd, waardoor een super zachte stof ontstaat: hennep fleece. Fleece is in dit geval de naam van de breisel+knippen/ruwen van de stof, verwar het niet met polyesterfleece, wat vaak afgekort wordt tot fleece.

Voordat de geoogste hennep verwerkt is tot stof, zijn er een aantal stappen doorlopen:

  1. oogsten (machinaal)
  2. roten (in poelen en sloten met water, de bast en houtdelen worden zo van elkaar gescheiden – geheel natuurlijk proces)
  3. koken in NaOH (caustic soda) middels een gesloten systeem, de natuurlijke lijmstoffen pectine en lignine in de vezels worden zo opgelost
  4. wassen en drogen
  5. sorteren op maat en mengen met (bio)katoen
  6. spinnen en weven tot stof

bron:  https://www.ecotex.nl/contents/nl/d832419_hennep_makers_china.html

In tegenstelling tot bij de teelt van katoen worden er geen kunstmest en ongedierte bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de verbouw van hennep. Dit is simpelweg niet nodig.

Vrijwel alle hennep voor textiel wordt verbouwd en verwerkt in China. Vroeger was dit wel anders, Nederland heeft een florerende hennepindustrie gehad! Hier in Oudewater, de thuisbasis van De Groene BillenBode, is de geschiedenis van de hennepteelt en verwerking nog goed zichtbaar, o.a. in straatnamen en het touwmuseum. Veel hennep werd gebruikt voor de touwindustrie (waarmee o.a. de VOC en WIC schepen uitgerust werden), maar ook voor kleding en andere doeleinden. Tegenover ons huis staat het museum waar deze hele geschiedenis te aanschouwen en beleven is 😉 .

Let op: Enkele merken gebruiken hennep-viscose voor hun luiers, dit is net als bamboe-viscose een semi-synthetische stof. Dit type stof laat ik buiten beschouwing in dit artikel, omdat het totaal andere kenmerken/eigenschappen heeft.

Hennep wassen

Je nieuwe hennep luier is super fluffy en zacht, na een paar keer wassen merk je dat de stof dichter wordt, en het fluffy gehalte afneemt. De opengeknipte/opgeruwde delen van de stof raken met elkaar verweven. De stof wordt zo dichter. Tevens wordt de stof iets witter van kleur. Nieuwe hennepfleece is altijd iets gelig, dat komt door de lignine die nog in de vezels aanwezig is. Deze kleur verdwijnt na verloop van tijd, waardoor de stof witter wordt.

Je hennepluiers was je net als je andere wasbare luiers 2-3 keer per week, eerst met een voorwas op max. 40 graden, dan met een hoofdwas op 60 graden. Gebruik een goed wasmiddel van de wasmiddelenlijst, en voeg een scheutje azijn* toe bij de hoofdwas in het wasverzachterbakje. Hierdoor blijven er geen zeepresten en kalk in de luier achter, een van de oorzaken van de stugge stof.

Na het wassen hang je de luiers op aan de lijn, binnen in bijvoorbeeld het trapgat of een andere plek in huis waar de lucht in beweging is, of buiten in de schaduw. Zonlicht maakt alle natuurlijke vezels hard (denk maar aan je handdoeken). Dus zitten er geen gele poepvlekken in je luiers die je wilt bleken, hang de luiers lekker in de schaduw (bij voorkeur een plek met een lekker briesje).

Zodra de luiers droog zijn, wrijf je de luier tussen je handen, zo worden de vezels weer soepel, en de luier lekker zacht 🙂

Nu denk je misschien: mmm, dat kan de droger ook! Ja dat klopt, maar de droger heeft een groot nadeel, en dat is dat er op deze manier veel van de zachte vezels uit de stof verwijderd worden, en dat de harde basis van de stof overblijft. De luier wordt dunner (minder absorptie) en stugger… Geen goed idee dus! Moet je een keer snel, doe de luiers dan max. 15 minuten op lage temperatuur in de droger zodra ze bijna droog zijn. Voor de rest: vermijd die droger!

*Het veelvuldig gebruik van azijn in de luierwas kan de elastieken aantasten. Aangetaste elastieken agv azijngebruik vallen buiten de fabrieksgarantie.

Dus: zo blijft je hennepluier lekker soepel

  • – droog de luier niet in de volle zon, maar in de schaduw waar een lekker briesje staat (tenzij je natuurlijk ontlastingsvlekken weg wilt bleken)
  • – voeg azijn toe aan de hoofdwas in het wasverzachterbakje (update: De elastieken van de Lulu Nature hennep-luiers tasten aan door gebruik van azijn, dus gebruik liever geen azijn als je deze luiers gebruikt).
  • – wrijf de luiers na het drogen aan de lijn zacht en soepel tussen je handen. De vezels komen zo weer los van elkaar
  • – doe de luiers als ze bijna droog zijn max 15 minuutjes in de droger op lage temperatuur (niet te vaak en niet langer dan 15 minuten, de fluffy delen laten snel los en de stof wordt daar alleen maar harder van)

Ontdek onze hennepluiers

De waardering van www.babybum.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 191 reviews.