Wasbaar luieren bij tropische temperaturen
Pfff… wat is het heet! We zweten wat af bij deze tropische temperaturen. Grote kans dat je je hebt afgevraagd of het nu wel verstandig is een wasbare luier om te doen. Die is toch dikker dan wegwerp… is dat niet veel te heet nu?
Ik zal gelijk met het antwoord komen: nee, een wasbare luier is niet warmer dan een wegwerpluier. In deze blog neem ik de proef op de som! Ook vind je tips om zonder luier, of met een heel luchtige luier de warme dagen door te komen. Als afsluiter nog een tip om je huis te koelen met de luierwas!
Veel leesplezier!
Is een wasbare luier warmer dan een wegwerpluier?
Het verhaal gaat rond dat een wasbare luier ademt (het overbroekje van de wasbare luier bestaat uit pul, dit bevat hele kleine gaatjes waardoor de luier kan ademen), en een wegwerp luier niet omdat deze grotendeels van plastic is. Een wegwerpluier broeit daardoor meer, ondanks dat deze dunner is. Maar nergens is bewijs te vinden dat dit ook echt zo is.
Daarom nam ik tijdens de hittegolf van 2019 de proef op de som, en heb ik een wasbare en een wegwerpluier gevuld met ‘plas’ en een thermometer, en een uurtje buiten laten liggen. Het experiment (1e filmpje) en de uitslag (2e filmpje) heb ik met de camera vastgelegd.
De conclusie uit dit experiment is dat het qua temperatuur eigenlijk niets uitmaakt of je kindje een wasbare of een wegwerpluier draagt. Ik kreeg wat commentaar dat ik geen interne warmtebron gebruikt heb.
De testluiers zaten immers niet om een paar billen, maar lagen op een tafel. Daarom heb ik een tweede test gedaan, waarbij ik de luiers om mijn kuiten heb gedaan. Uit deze test kwam dat het in de wegwerpluier 1 graad koeler was na afloop dan in de wasbare. Omdat beide experimenten met niet gekalibreerde bad thermometers zijn uitgevoerd, is het onmogelijk een goede conclusie te trekken.
Om deze reden is mijn antwoord op de vraag of wegwerp nu warmer is dan wasbaar ook dat het niet uitmaakt. Een luier om je billen is gewoon warm! Het liefste leg je je kleintje lekker in z’n blootje. Hoe minder stof/luier de huid bedekt, hoe beter. Maar ja, hoe doe je dat dan met die plasjes en poepjes die ongetwijfeld gaan komen? Een aantal tips.
Tips om tropische dagen door te komen
- Is je kindje rond de 1,5 jaar oud? Deze warme dagen zijn ideaal om het potje tevoorschijn te halen! Laat de kleine lekker in zijn/haar blootje rondlopen, en nodig hem/haar uit de plasjes op het potje te doen. Ga lekker naast je kleine op de grond zitten, met een boekje er bij. 10 minuten na het eten/drinken of net na het middagslaapje is de kans op succes het grootst. In het boekje Zindelijk Maken Is Kinderspel van Debby Mendelsohn vind je meer tips en een handig stappenplan om het zindelijk maken vorm te geven.
- Is het potje nog een stap te ver? Pak een handdoek en leg deze op je verschoonkussen. Plasjes worden opgevangen door de handdoek, en het verschoonkussen veeg je schoon met een vochtige doek. ipv een verschoonkussen kun je ook een opblaaszwembadje gebruiken. Zo heb je gelijk ook een box! Ook kun je een wasbaar verschoonmatje gebruiken, van pul met een laagje absorberende stof. Na gebruik gaat ie zo de wasmachine in.
- Krijg je visite, of vind je het bloot liggen van je kindje niet zo’n goed idee? Met een hydrofieldoek vouw je heel makkelijk een luchtige luier! Met een stukje tape zet je de luier vast. In onderstaand filmpje vind je 3 manieren om een luier van een hydrofiel te vouwen.
Koel je huis met je luierwas!
Wist je dat je van je luierwas een airco kunt maken? Hang je was op een rekje, en zet er een ventilator naast. Je bouwt zo een omgekeerde warmtepomp. Ik zal proberen uit te leggen waarom drogende was de lucht afkoelt.
Het verdampen van water uit natte was kost energie. Vloeibaar water moet immers gasvormig worden zodat het afgevoerd kan worden. Dit is wat je droger doet (energie is dan stroom uit het stopcontact). De zon doet dit buiten ook voor je. Maar warme lucht in huis (het is op het moment van schrijven 25 graden binnen) kan ook die energie leveren. De lucht koelt daardoor een beetje af. Heerlijk!
Wel ‘s avonds goed de ramen open zetten om de vochtige lucht naar buiten te laten. Anders kun je op den duur schimmelplekken op muur of plafond krijgen. Dat wil je natuurlijk niet 😉
Een tweede reden om je luiers binnen te drogen, is dat snel drogen in de zon de stof van je luiers enorm stug maakt. Als je ze nu toch buiten wilt ophangen, doe dat dan op een tochtig plekje in de schaduw.
Dat was hem weer! Heb jij nog luiertips voor op tropische dagen? Deel je reactie hieronder ?