Veilig dragen

Het dragen van je kindje is ontzettend fijn en als je eenmaal weet hoe je een draagdoek of babydrager gebruiken moet is het ook eenvoudig.

Het is wel van belang dat je je kindje op een veilige manier draagt. Hieronder wat tips:

*Draag je kindje bij voorkeur rechtop. De liggende houding is niet de meest ideale houding. Het kinnetje kan op de borst komen waardoor je kindje moeilijker kan ademen. De liggende houding zorgt er ook voor dat de heupjes niet in de meest ideale stand “staan”. Het rechtop dragen en dan de knietjes hoger dan de billetjes, zorgt ervoor dat het ruggetje bol kan worden en zo staan heupen dan in de juiste stand staan om goed uit te harden.

*Draag je kindje altijd met het gezichtje naar je toe. Als je kindje meer wil zien dan kun je op je heup of op je rug gaan dragen. Het dragen voor tegen de buik met het gezichtje van je af, is af te raden ivm de houding en alle indrukken die op je kindje afkomen. Hier een mooi stukje met uitleg van Duitse artsen (in het Duits): Dragen

*Draag je kindje lekker hoog en zorg ervoor dat de draagdoek of babydrager goed strak zit. De draagdoek of draagzak moet je kindje steun geven. Je kindje mag niet helemaal in elkaar zakken.

*Zorg ervoor dat je het hoofdje van je kindje altijd kunt zien. Als je een slaapkapje gebruikt of een baan van de draagdoek over het hoofdje doet, zorg dan dat de kant waar je kindje heen kijkt vrij is zodat je kindje goed kan ademen.

*Als je je kindje onder je jas draagt, rits je jas dan niet tot helemaal bovenaan dicht maar stop halverwege het ruggetje van je kindje.

*Let erop dat je je kindje niet te warm aankleed. In de winter is een dun jasje/vestje en een muts voldoende als je je kindje onder je eigen jas draagt. Als je je kindje over je jas draagt moet hij wel goed warm aangekleed worden. Als je je kindje over je jas draagt in de winter dan mist je kindje jouw lichaamswarmte en moet hij zelf veel moeite doen om warm te blijven. Controleer regelmatig of je kindje het niet koud heeft als je over je jas draagt.

*Zorg er in de zomer voor dat je kindje niet kan verbranden als je hem draagt. Zorg voor een zonnehoedje en houd de huid beschermd tegen de zon door middel van kleding. Een wat ouder kindje kun je goed insmeren. Zorg er ook voor dat je kindje regelmatig wat drinkt als je langdurig draagt in de hete zon.

Teksten: Petra Mengerink. Niets mag zonder toestemming gebruikt worden.