Last van Luierschaamte?
Het nieuws staat er bol van: Luierschaamte in de Noordoostpolder. Ook in de gemeente Woerden zijn inwoners hier sinds kort bang voor.
Ouders moeten met hun zakken vol wegwerpluiers over straat, om ze in de speciale luiercontainers op de gemeentewerf te deponeren. Dat kan ongemakkelijk voelen. Liever gooi je ze thuis ‘anoniem’ weg in de grijze container. Maar daar betaal je dan weer voor. Dilemma!
Waarom kiezen gemeenten voor apart inzamelen van luierafval?
Wegwerpluiers en incontinentiemateriaal vormen zo’n 8% van het restafval. Gemeenten hebben van de overheid de taak gekregen om de hoeveelheid restafval per inwoner terug te dringen tot max 100 kilo per persoon per jaar. Door het restafval beter te scheiden kun je dit als gemeente bereiken.
Dus GFT, glas, karton, plastic en nu dus ook de wegwerpluier apart inzamelen. Op papier bespaar je als gemeente zo tonnen aan afval 😉
In de praktijk is de afvalbesparing veel minder. De wegwerpluiers worden in Nijmegen (of als het een pampers inzamelbak betreft in Italië!) verwerkt in een grote vergistingsinstallatie. Op hoge temperatuur worden de luiers gekookt, waardoor de afzonderlijke stoffen vrijkomen. Deze kun je afvangen en ‘recyclen’.
Recylcing van wegwerpluiers is downcycling
‘Recyclen’ zetten we bewust tussen haakjes, want van een gerecyclde luier kun je nooit een nieuwe wegwerpluier maken. Het plastic uit de luiers wordt gebruikt voor bijv. plastic straatmeubilair (je kent ze wel, die zwarte paaltjes). De ontlasting en plas wordt omgezet in biogas.
De luierrecycling installatie is dus een luierdowncycling installatie. Echte recycling is het niet, want de grondstoffen worden niet opnieuw hergebruikt voor hetzelfde product. De cirkel is dus niet rond in dit proces.
Wil je echt besparen op afval, ga voor wasbare luiers
Eigenlijk is het een no-brainer: gooi je luier na gebruik in de wasmachine! Luiertje wassen en hij is weer klaar voor gebruik. Direct hergebruik noemen we dat. De cirkel is gelijk rond zonder dat daar transport, een fabriek, verhitting tot 250 graden en nabewerking voor nodig is 😉
Hoe zit dat dan met wassen in je eigen wasmachine? Een wasbare luier is al milieuvriendelijker tov een wegwerpluier als je alleen maar naar de productie kijkt. De recycling van de wegwerpluier is een extra milieubelasting die bovenop de productie van de wegwerpluier komt.
Het enige wat beter voor het milieu is dan een wasbare luier, is GEEN luier gebruiken. Babyzindelijkheidcommunicatie bijvoorbeeld, of je kindje vanaf 1.5 jaar zindelijk maken.
Is wasbaar dan niet duurder? Nee! Voor een wegwerpluier betaal je 2x: bij aanschaf en bij het weggooien. Een wasbare luier koop je 1x en kun je daarna 300x wassen. En dat wassen, dat is vele malen goedkoper dan de kosten voor recycling 😉
Oproep aan de media: noem luierschaamte wegwerpluierschaamte
Als wasbare luier webshop zijn wij blij met alle aandacht voor luiers op dit moment. Alleen zijn we iets minder blij met de gekozen term: luierschaamte. Een luier is niet iets om je voor te schamen, zeker niet als het een wasbare betreft 😉
Daarom een oproep aan de media: gebruik de term wegwerpluierschaamte. Dan is het in 1x duidelijk waar het over gaat.
De wegwerpluierschaamte voorbij
Ervaar jij wegwerpluierschaamte? De simpele oplossing is om te starten met wasbaar. Naast alle milieu-winst kun je vanaf nu ook trots zijn op de luiers die je gebruikt. Wasbare luiers zijn in alle denkbare kleuren en prints verkrijgbaar. Match de luier met de outfit van je kindje 😉
Probleem opgelost!
Wasbare luiers proberen?? Start met ons best-sellers-pakket! Daar zit gegarandeerd jouw favoriet tussen
#trotsopwasbaar