FAQ WASBAAR MAANDVERBAND

Wasbaar Maandverband

1. Waarom zou ik wasbaar maandverband gaan gebruiken?
2. Welk maandverband is voor mij geschikt? 
3. Hoe moet je wasbaar maandverband wassen?
4. Hoeveel heb ik nodig als ik wasbaar maandverband wil gaan gebruiken?
5. Wasbaar maandverband onderweg, hoe werkt dat?


Naar Boven

1. Waarom zou ik wasbaar maandverband gaan gebruiken?
Wasbaar maandverband is gemaakt van heerlijk zachte stoffen waardoor het ook prettiger aanvoelt en wasbaar maandverband lekt minder snel door dan wegwerp maandverband. En het ziet er natuurlijk een stuk leuker uit door de leuke printjes en kleurtjes.
De waterdichte laag in wasbaar maandverband is ademend en daardoor vermenigvuldigen bacterieën zich niet zo enorm als in wegwerp maandverbanden. Dit zorgt voor minder irritatie en dat er geen vervelende geurtjes ontstaan.
Al met al is wasbaar maandverband beter voor het milieu, beter voor je gezondheid, en kostenbesparend.

Naar Boven

2. Welk maandverband is voor mij geschikt?
Wasbaar maandverband kun je niet alleen gebruiken voor je menstruatie, maar ook bij hinderlijke afscheiding, incontinentie en zelfs tijdens je kraamperiode. Hieronder staat een tabel om je keuze makkelijker te maken:

Naar Boven

3. Hoe moet je wasbaar maandverband wassen?
Als je de wasbare maandverbandjes en inlegkruisjes gebruikt tijdens je menstruatie dan laat je het zo snel mogelijk na gebruik weken in koud water. Je kan de verbandjes in een wasnetje in een bak met water hangen. Tot je gaat wassen ververs je de bak met water elke dag. Wasbaar maandverband kun je wassen tot 60 graden (bij bloedvlekken kun je beter niet heter wassen dan 40 graden, heter wassen zorgt ervoor dat de vlekken er niet uitgaan doordat de kleurstof in het bloed hecht aan de stof). Wanneer je gaat wassen doe je het netje in de wasmachine. Wanneer je de maandverbandjes of inlegkruisjes gebruikt vanwege incontinentie of afscheiding, dan kun je het verband na gebruik droog wegleggen tot je het gaat wassen. Gebruik weinig wasmiddel (de wasmiddelen die wij verkopen voor luiers kunnen ook gebruikt worden voor maandverband en zoogcompressen). gebruik geen bleekmiddelen, vlekkenmiddelen, azijn, soda of wasverzachter.

Naar Boven

4. Hoeveel heb ik nodig als ik wasbaar maandverband wil gaan gebruiken?
Hoeveel je nodig hebt hangt er vanaf hoe vaak je wast, hoe vaak je verschoont en of je het in combinatie gebruikt met bijvoorbeeld een menstruatiecup.
Wanneer je alleen wasbaar maandverband gebruikt is het handig om een pakket van 10 te bestellen en dit pakket samen te stellen naar de hoeveelheid die je vloeit. Het is altijd mogelijk om er nog verbandjes bij te bestellen als blijkt dat je te kort hebt.

Naar Boven

5. Wasbaar maandverband onderweg, hoe werkt dat?
Schone verbandjes kun je gewoon in je tas meenemen. Voor gebruikte verbandjes kun je een luierzakje of een speciaal reistasje aanschaffen.
Na gebruik vouw je de lange einden van het maandverband naar binnen, over elkaar heen. Dan vouw je de vleugels daar weer omheen en sluit je het met de drukknoopjes. Je hebt dan een opgevouwen verbandje wat je in het zakje of tasje kan doen. Bij thuiskomst leg je het meteen in een bakje met koud water te weken.

Babybum