1. Wat is een menstruatie cup?
2. Waarom zou ik een menstruatie cup gaan gebruiken?
3. Op dit moment gebruik ik een spiraaltje(IUD) of een hormonenring(IUS) als anticonceptie. Kan ik een menstruatie cup gebruiken?
4 . Ik ben allergisch voor latex. Kan ik een menstruatie cup gebruiken?
5. Wat is de juiste maat voor mij?
6. Hoe gebruik ik een menstruatie cup?
7. Ik gebruik de MeLuna, maar ben toch doorgelekt. Wat kan ik doen?
8. Kan ik een menstruatiecup gebruiken in mijn kraamtijd?


1. Wat is een menstruatie cup?
Menstruatiecups zijn kleine, bekervormige hygiëneproducten voor vrouwen. Ze zijn gemaakt van siliconen of rubber en in het geval van MeLuna, van TPE.

2. Waarom zou ik een menstruatie cup gaan gebruiken?
Menstruatiecups zijn een kostenbesparend en milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpmaandverband en tampons.
Een vrouw verbruikt gedurende haar vruchtbare jaren naar schatting 10.000 maandverbanden en inlegkruisjes. Een menstruatie cup kan vijf tot tien jaar gebruikt worden en is daardoor overduidelijk kostenbesparend en duurzamer dan andere dameshygiëne producten.

Wegwerpmaandverband en ook tampons nemen niet alleen bloed op, maar onttrekken ook vocht uit je vagina. Dit vocht zit er niet voor niets: het houdt het vaginale milieu in balans. Een menstruatie cup vangt wel bloed op, maar onttrekt geen vocht uit je vagina. Ook laat een menstruatie cup geen textielvezels in of op je lichaam achter. Er is dus geen negatieve invloed op je lijf: Het vaginale milieu blijft in balans. Bovendien kun je een menstruatie cup in alle fases van je menstruatie gebruiken.

Menstruatiecups zijn, in tegenstelling tot maandverband en tampons nooit in verband gebracht met het Toxic Shock Syndroom (TSS). Een menstruatiecup vangt – afhankelijk van de maat- meer vloeistof op dan een maandverband of een tampon. Bovendien hoef je geen extra maandverbanden of tampons mee te nemen als je onderweg bent.

3. Op dit moment gebruik ik een spiraaltje(IUD) of een hormonenring(IUS) als anticonceptie. Kan ik een menstruatie cup gebruiken?
In principe kan dit, mits het koordje is ingekort. Het koordje mag absoluut niet tussen de cup en de vaginawand terecht komen. Wij adviseren u voor de zekerheid contact op te nemen met uw arts.

4. Ik ben allergisch voor latex. Kan ik een menstruatie cup gebruiken?
Ja, dat kan. Een menstruatie cup is niet van latex gemaakt, maar van TPE of siliconen en daardoor hypo-allergeen en geschikt voor vrouwen met latex-allergie.

5. Wat is de juiste maat voor mij?
Dat hangt af van verschillende factoren:de hoeveelheid bloedverlies, de maat van je vagina, je leeftijd en of je al eens vaginaal bent bevallen. Al deze factoren verschillen van vrouw tot vrouw en daardoor is er geen strikte richtlijn.
Als een vuistregel kun je stellen dat vrouwen die nog niet vaginaal bevallen zijn, de voorkeur hebben voor maat S of M, afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies. Vrouwen die wel vaginaal bevallen zijn, prefereren maat M, L of XL.

6. Hoe gebruik ik een menstruatie cup?
Voor het eerste gebruik dien je de cup 5 minuten te steriliseren in kokend water.

Het steriliseren van een cup is ook noodzakelijk aan het einde van uw menstruatie en voor het eerste gebruik bij de eerstvolgende menstruatie. Tijdens de menstruatie kunt u de cup reinigen met toiletpapier, handdoekjes of met water. Na het ledigen van de cup en het schoonmaken, kunt u de cup opnieuw inbrengen. Zorg ervoor dat u de cup enkel aanraakt met schone handen.

Omdat het makkelijker uit te leggen is met beeld als met tekst een filmpje (jammer genoeg wel in het engels).


Als je hebt gekozen voor een cup met steeltje, dan kan deze afgeknipt worden naar het gewenste formaat, of helemaal verwijderd worden. Zorg ervoor dat de cup bij het afknippen van de steel niet beschadigd raakt.

Voorkom lekken: Controleer of de menstruatiecup na het inbrengen helemaal uitgevouwen is. Dit kun je doen door de cup te draaien of door met een vinger langs de rand van de cup te gaan.

Gemiddeld genomen is het voldoende om de cup 2 tot 4 keer per dag te legen. Omdat tijdens de menstruatie de hoeveelheid bloed varieert, kan deze tijd variëren. Begin je net met het gebruik van de cup, dan raden we aan deze ongeveer even vaak te controleren als je voorheen met je maandverband of tampon deed. Zo krijg je het beste inzicht in hoe vaak de cup geleegd moet worden. De cup kan dag en nacht gedragen worden. Echter, er mag niet meer dan 8-12 uur tussen de verschoningen in zitten.

Na het verwijderen kun je de cup legen en reinigen zoals hierboven omschreven. Daarna kun je de cup opnieuw inbrengen. Aan het eind van uw menstruatie kunt u de cup grondig wassen en vervolgens steriliseren, bijvoorbeeld door de cup te koken in water. Bewaar de MeLuna cup altijd op een luchtige plek, bijvoorbeeld in de bijgeleverde buidel. Bewaar de MeLuna nooit in een plastic zak of een luchtdichte container. Stel de MeLuna niet bloot aan UVlicht.

7. Ik gebruik de cup, maar ben toch doorgelekt. Wat kan ik doen?
Weet je zeker dat je de juiste maat hebt? Om lekken te voorkomen, moet de grootste diameter de vagina afsluiten. Als de cup te klein is, zit deze niet stevig genoeg. Vouwt de cup niet volledig uit na het inbrengen? Dan is de cup waarschijnlijk te groot.

8. Kan ik een menstruatiecup gebruiken in mijn kraamtijd?
Gebruik de cup nooit tijdens de kraamvloed om het risico op infectie te voorkomen.